Mezun.com

Yeni üye ol
Üyeyim
Bülten Servisi | Yorum Gönder | Site Haritası
Google
Web Mezun
Ana Sayfa / Bilgi Bankası / Vizeler Begendiginiz icerikleri ekleyin!
Vizeler

0) Vizeler
1) Göçmen
2) Göçmen Olmayan
3) F1 Vizesi
4) H1 Vizesi

5) Turist Vizeleri
6) Konsolosluklar
7) F1 Çalışma Koşulları
8) Diğer Öğrenci Vizeleri

Vizeler

1 Ekim 2003 tarihinden itibaren H-1B kotası düşürülüyor

17 Ekim 2000 tarihinde Amerikan başkanı tarafından onaylanarak 2001, 2002 ve 2003 mali yıllarında 195,000 olarak belirlenen H-1B kotası, Amerikan kongresi aksi yönde bir karar çıkarmadığı taktirde 2004 mali yılı için 1 Ekim 2003 tarihinde geçerli olmak kaydı ile 65,000'e düşürülecektir. Bu nedenle H-1B statüsünde vize başvurusu yapacak olan kişilerin mümkün olduğunca erken başvurularını yapmaları tavsiye edilmektedir. "The Bureau of Citizenship and Immigration Services"in konu ile ilgili linki için tıklayın.

17 Ekim 2000'de Değişen H1 Yasasının Getirdiği Yenilikler

17 Ekim 2000 tarihinde onaylanan 'Amerikan Rekabetçiliği Kanunu' (American Competitiveness for the 21st Century Act-AC21) H-1B vizesi ile çalışma olanağı bulan yabancı öğrencilerin yararına büyük değişiklikler içermektedir. Yürürlüğe giren yasa H-1B işlemlerinin yanısıra çalışmaya dayalı kalıcı oturma izni ile ilgili iyileştirmeler de getirmektedir.

Bütün yeni kanunlarda olduğu gibi yasa ile getirilen yeni terimler ve uygulamalar açıklanmış, ilgili kamu kurumları ve kamuoyunun yorumuna sunulmuştur. Yasa henüz yeni olduğu için Göçmenlik Bürosu (INS) ya da diğer ilgili kamu kurumları henüz bir düzenleme yapmadılar ve 'kurum içi' duyurularda bulunmadilar. Dolayısıyla yasanın uygulamaları henüz netlik kazanmamış olmakla beraber H-1B ile ilgili olarak getirilen değişiklikler şu şekilde belirtilmiştir:

  1. Yüksek öğretim kurumları, kar amacı gütmeyen araştırma kuruluşları ve başka belirli kurumların çalışanları H-1B kotası dışında tutulmuştur.
  2. Yukarıda belirtilen kurumlar ile ilkokul, ortaokul ve eğitim hastaneleri yeni yasa ile 1000 dolara çıkarılan ve işveren kurum tarafından ödenmesi gereken H-1B 'eğitim' ücretinden muaf tutulmuşlardır.
  3. H-1B statüsü bir işverenden diğerine 'taşınabilir' hale getirilmiştir. İşyerlerini değiştirmek isteyen H-1B sahibi çalışanlar, yenilenen başvurularının onaylanmasını beklemeksizin yeni işveren tarafından dosyaları teslim edilir edilmez çalışmaya başlayabilirler.
  4. Sürekli olarak ayrılan kotanın altında kullanılan belirli göçmen vizeleri, çalışmaya dayalı vize başvurularındaki yığılmayı önlemek amacıyla yeniden paylaştırılacaktır.
  5. Yeni yasa ile göçmenlik başvurularına ve çalışma izinlerine esneklik getirilmiştir. Daimi oturma izni için yaptıkları başvuruları uzun süredir bekletilenlerin yasallıklarını korumaları için gerekli düzenlemeler yapılmış, ayrıca H-1B vizesi sahiplerinin toplam çalışma sürelerini altı yılın üzerine çıkarmak da mümkün hale getirilmiştir.
  6. H1- B kotası 1998 yılında 50,000 adet arttırılarak 115,000 olarak belirlenmişti. Yeni yasa ile bu miktar bir daha arttırılarak önümüzdeki üç sene boyunca her sene için 195,000'e çıkarılmıştır.

Çıkış Harcından Muafiyet:

ABD'de çalışma iznine sahip iseniz, Türkiye'den çıkışta konut fonu harcı vermemeniz için size en yakın T.C Konsolosluğu aracılığı ile pasaportunuza "yurtdışında geçimini temin etmektedir" damgası bastırabilirsiniz. Posta yolu veya şahsen müracaat edebilirsiniz. Bulundurmanız gereken evrak pasaportunuz ve çalışma vizenizdir. Bu uygulama sadece çalışma vizesi ile ABD'de bulunanlar için geçerli olmaktadır. Çifte vatandaşların bu damgaya ihtiyaçları bulunmamaktadır. Çifte vatandaşlar Türkiye'den çıkışta ABD pasaportlarını göstermeleri yeterli olmaktadır. Ayrıca bunun geçerlilik süresi bu uygulama kalkana kadar, pasaportunuzda bulunduğu müddetçe geçerli olmaktadır.




Oy Ver sevmedim sevdim
1 2 3 4 5

Mezun store by Tulumba
•  Amerikan Vizeleri
Konu: 5477
Son mesaj: 06/01/2009, 6:32 PM
Essay yazarken dikkat etmeniz gereken 3 önemli nokta >>
•  İlk Hayal Kırıklığı
Yeşim
•  Bir Aşkın Sonu
Nursu
•  Aman Dikkat Tuzağa Düşme!
JJJD76
•  “9/11”in Yabancı Öğrencilere Etkisi…
YAŞI-YORUM / Yalçın Sert
•  J-1 Vizesi ve Academic Training
AMERIKA'DA DOKTORA / Bertan Altuntaş
•  Sen O Vizeyi Zor Alırsın!..
YANSIMA / Eren Aksoy
Mezun Jobs
Türkiye'deki ve Amerika'daki
iş olanakları burada!

Mezun greencard
Hata yapmayanlar kazanıyor...

FedEx
Paketleriniz 1 günde Amerika'da...
Online deneme sinavlarindan hangisini almak istersiniz?
TOEFL

GMAT

SAT

GRE

MCAT

mezun.com Hakkında | Affiliate Programı | Bize Ulaşın | Reklam
Privacy | Disclaimer | Terms & Conditions
Copyright © 2000-2009 mezun.com. All rights reserved. Her hakkı saklıdır.
mezun.com bir   MezunGroup   hizmetidir.